HEM ____SOLTERO____HÄSTAR____ LÄNKAR


BOSJA

Hund skulle införskaffas och familjen öskemål på vad rasen skulle ha för kvaliteer, tänktes igenom. Familjehund, robust för att kunna vara med i stallet, inte för mycket päls osv. Vi landade på schnauzer (mellanstorleken) och vi började leta uppfödare. Tiden var nära de stora utställningarna vid Älvsjömässan så vi tog oss dit och tittade och lyssnade vid ringen, träffade pappan till den kommande kullen uppfödaren skulle ta. När kullen anlände åkte vi dit och tittade, de var så små och försvarslösa, men oj så gulliga.
Äntligen kom dagen vi skulle få åka och välja valp, vi stod först för att välja, så det fanns 4 hanhundar att välja mellan. Tämligen snabbt stod valet mellan den valp som hade gult halsband, och den som hade rött. Alla valparna fick var ute och rulta omkring tillsammans med sin pappa, och valet gjordes när den röda lilla valpen kaxade till sig och började busa med sin far - Honom skulle vi ha!!
Rött ja . . .

Kullen skulle heta på bokstaven O, men då min dåvarande sambo och dotter är AIKare och redan bestämt att valpen skulle kallas Bosja, efter Nebosja i AIKs laguppställning på denna tid, så var uppfödaren lite klurig och döpte vår lilla valp till Onkel Bojsa. Syskonen har namna som Ofelia den ljuvliga och Oscar den förste, nog känns han lite som svarta fåret!!
Så gick det till när vi blev med hund, och här skulle ju allt vara frid och fröjd kan man tycka. . .

Sanna med Bosja & Smulan

Bosjas första kärlek var cockerspanieltiken "Smulan". Dessa två kom att bli ett riktigt "Lady & Lufsen" par, där var det kärlek vid första ögonkastet och så varade deras vänskap till den dagen Smulan flyttade från stan. Hundarna kunde inte lämnad obekade ett enda ögonblick, då rymde de till varandra, den kärleken hade inga hinder enligt dem själva.

 

Det matte inte vet, får Bosja inte lida för !! - rabatten är förbjuden att sova i, ajaj Bosja solar bland rosorna


Bosja & Suchi har vattenlekAugusti 2004

Bosjas nästa stora kärlek kom att bli den Japanska Spetsen Suchi. När Suchi fick en "syster" uppstod däremot inga rosa moln . . . Suchi har en enormt kvinnlig utstrålning, medan Bosja har ett väldigt maskulint sätt, vad annat än äktenskapstycke kan uppstå!

Bosja och Suchi leker november 2002Bosja och Suchi leker december 2002Bosja möter Tenchi 2003

 


Bosja vid Grindsjön 2005
Bosja var aldrig varit förtjust i vatten, men sommaren 2004 hände det någonting under de varmaste dagarna, helt plötsligt var vatten en självklarhet och hunden började simma. Efter den tiden har han varit helt tokig och gör vad som helst för att få sig en simtur!

Här har han precis kommit upp ur Grindsjön utanför Sorunda i Stockholm, lurvig och fin i pälsen och med blicken satt på nästa dopp!

 

 


2000-04-25 idag har vi börjat en valpkurs i regi av Hundens Hus i Sunbyberg. Tyvärr är kursen inte alls vad vi hoppats på, och jag bestämmer mig för att gå kursen, för någon "mer rutinerad " instruktör som finns i Stockholmstrakten.

2000-08-27 idag ska vi ställa ut Bosja för första gången. Vi är anmälda till valpklassen 6-9 månader vid Skokloster, arrangerat av Mellanschnauzerringen. Två av hans bröder är med i startfältet, och vi hamnar som andrahund efter hans bror Oscar den förste.
Omdömme: Väl konstruerad, kort med en mycket horisontell rygg och bra halslinje. Ännu något trång bröstkorg. bra vertikala ben. Korrekta rörelser, men bakbensrörelsen är inte riktigt smidiga. Vackert huvud med kastanjebruna ögon. Rikligt skägg, Bra karaktör/temperament. En aning mjuk päls.

2000-10-28 idag åker vi till Eskilstuna lokala kennelklubb och ställer ut i valpklassen 6-9 månader.
Omdömme: 8 månader gammal. Utmärkt hår textur maskulint huvud med bra proposioner. Mörka ögon, saxbett, korrekta vinklar. Mycket bra rörelser, väl trimmad.
Vi åker från utställningen med en BIM titel!!

2000-12-09 idag ska vi ställa ut vid Stockholmsmässan, unghundsklassen. Min kompis Madde Gärdt skall även denna gång hjälpa oss med att gå med honom. Allt går bra tills det är dags att träda in i ringen, där blir han plötsligt stel och när han springer ser det ut som om han har ont i skuldrorna. Efter det blir han "nedstämd" och vill inte vara med längre, så vi packar tillslut ihop och åker hem.
Omdömme: Ännu mycket ung och ofärdig i kropp behöver tid att utvecklas. Bra sträckt huvud framskjutna skuldror, rak överarm, raka revben kunde varit mer välvda, tillräckligt vinklad bak utmärkt päls och färg, rör sig mycket ostabit fram.

Efter utställningen känner jag att någonting är fel med hans mentala profil, hans uppträdande vid Stockholmsmässan samt några andra små incidenter som hänt får mig att boka ett mentaltest hos Rolf Johansson i Kolbäck. Den bedömning vi fick där var i krassa ordalag - inget att hålla på med, det är bara att ta bort, hundar med denna profil utvecklar oftast aggresivitet. Han gav oss dock några övningar och med ett litet halmstrå att ta - väldigt sällan upptäcker man detta problem så tidigt i sin hund som vi gjort, vilket talade till vår fördel. Inte konstigt han inte orkade med Stockholmsmässan.
Det blev ingen munter dag alls. I Bosjas ras är det en vakt och jaktindivid, men att då få en profil som säger att han inte har några nerver och absolut inget mod är inte någon höjdare. Vi talade en hel de om olika alternativ, och ett var naturligtvis att kastrera.

2001-01-13 idag börjar vi en valpkurs hos Eva Bodfädt. Nu känns det mer som om man hittat rätt, och kursen ger massor av bra kunskaper inför framtiden.

Tyvärr inträffar fler små saker som jag inte kan förstå och reda ut själv så jag tar kontakt med Memea Molin. Vi kämpade på och Memea ansåg inte att hunden behövdes tas bort, utan mer träning skulle kunna ge resultat.

Bosja med sin älskade tuggknut


2002-06-16 ordnades en plats till oss på en officiell mentalbeskrivning. Jisses min hund är en riktig fegis! Domaren anser dock inte att Bojsa har någon aggressivitet, och om man är noga med de miljöer hunden vistas i, så torde han kunna fungera.

Mentalbeskrivning moment 5 - matte den där kommer väl inte hit va ??!Mentalbeskrivning moment 6 - matte om du går först, kommer jag sen - okki??!

2001-11-04 idag har vi börjat på kurs i personspår för Kristina Bengtsson, Hässelby. Bosja tyckte verkligen detta var roligt och han har skött sig på ett exemplariskt sätt och fått mycket beröm. Detta verkar vara en bra aktivitet, och förhoppningsvis kan det stärka upp hans självförtroende lite.

2003-08-18 kommer Saga in i våra liv.

2003-09-13 idag börjar vi kurs i blodspårskurs, anlagsklass för Jessica Westblad, Järfälla.

2003-11-02 är det dags och se om allt arbete ute i spåren har gett resultat. Idag ska vi gå fårt Viltspårsprov, anlagstest hos Taxklubben i Sörmland.
Omdömme: Klarar spåret galant till sträcka 4, där kom hunden på en Älgränta gick dit kollade och kissade lite, sen fortsatte han att spåra därav får han ett HP. ETT MYCKET TREVLIGT EKIPAGE.
Full poängpott, 22 minuter.
Matte är mycket stolt och glad! Vi firade med tårta.

2004-05-23 idag har vi avslutat vår kurs i Blodspår öppen klass för Jessica Westblad i Järfälla. Kursen började i mars och vi har den dess gått i genomsnitt tre spår i veckan vilka varit ca 700 m långa.

Vi gick sen ett prov i öppen klass, men enligt domaren låg Bosja för högt upp i sin spårlinje vilket han inte kunde godkänna. Alla som gick test denna dag blev underkända av en eller annan orsak, domaren tappade tom bort sig själv i spåret . . . man vill helst glömma vissa dagar :(
Det visar sig att domaren inte skickar in pappren på våra spår heller, varvid vi blir inbjudna att gå ett nytt prov ett bra tag senare. Vi är då inte tillräckligt tränade men går provet ändå och hans omdömme från det provet är i korta ordalag: hunden har spårat allt i skogen utom det spår han borde gått . . . tja som man bäddar får man ju ligga heter det ju. Ingen att skylla på utom mig själv helt enkelt.

När Bosja är 4 år känner jag att jag vill ha kolla på om hans mentala profil ändrat sig något, så jag bokar en ny tid för test, denna gång hos en av Jägarförbundets Länsinstruktörer. Bosja visar upp ungeför samma profil som förut, och ingen aggression som tur är. Jag frågar om vi ska göra ett nytt test om något år, men enligt dem så kommer hans profil inte ändras om inget oförutsett händer i hans liv.

Bosja trivs bäst när han får vara med sin kompis Soltero i stallet. Det är härligt att se att olika djurarter kan kommunicera så enormt, och att man har fullständigt förtroende för varandra även om man är häst och hund. Medan jag jobbar med Soltero i ridhuset, får Bosja springa lös och följa alla lukter han hittar, då och då kommer han förbi och kollar av om Soltero eventuellt får leka en liten stund . . .

Bosja och Soltero letar godis 2007Bosja utanför stallet, Seglinge Gård, Almunge 2007


Hösten 2006 börjar Bosja se dåligt. Han blir väldigt skällig efter mörkrets intåg och är på tårna för det mesta. Han får knölar, och efter att både ha operarat bort, och tagit prov på flera så verkar det i alla fall inte vara cancer.
Vid årskiftet 2006/2007 börjar Bosja kissa inne när han blir överexalterad. Det händer med några veckors mellanrum, men det blir precis lika pinsamt varje gång det händer . . . det är ju oftast inte hemma!!
När Bosja vistas i röriga miljöer blir han en mindre trevlig hund, och det är inte alltid kul att gå hundpromenader längre. Med Bosjas mentala profil så finns det en del slutsatser att göra.

Den 5 april 2007 bestämdes det att min älskade vän och kompis skulle få komma till morfar i himlen. Han fick somna in hos sin veterinär Marie i all stillhet.

Sanna och Bosja njuter av vinterlandskapet januari 2003Bosja och Saga i Kläppen, promenad på älven

Nybadad sprattelGUBBEBosja läser postenBosja
Kolla matte jag hittade benet igen!!Bosja och lillmatte

Inget är som väntans tider!Matte! - Du stör min sömn!!
Bus är det bästa som finns för stor som litenBosja har gympapass i sommarvärmenBosja sommaren 2002


Bosja hade en enorm personlighet, trots eller kanske just gör hans mentalitet, lite likt ADHD. Hans egenheter tillsammans med hans psyke gjorde honom väldigt speciell. Han och jag har gått igenom så mycket, jobbat så hårt och kämpat tillsammans att det inte på något sätt känns rättvist att behöva skiljas åt ännu. En sak måste man som djurägara dock komma ihåg, och det är att alltid sätta djuret först, och inte behålla det för sin egen skull. Han älskade sin matte, och jag älskade honom oändligt, saknaden är gigantisk, må du förgylla himlen med din charm och dina underbart bruna ögon.

Stolt schnuzerhanne på sin utkikspost